Frans uiensoep

4 personen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 4 tot 5 uur op LAAG

Benodigdheden

  • Crock-Pot
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 middelgrote uien, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • 2 dl witte wijn
  • 6 dl runder- of kippenbouillon, kokend
  • 2 eetlepels Worcestersaus
  • 4 grote plakken stokbrood
  • 100 g geraspte Gruyère of Edammer kaas
  • 2 eetlepels cognac
  • Peterselie, gehakt
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper

Bereiding
Doe de uien, de olie, de suiker en de knoflook in een koekenpan en verhit langzaam op de kookplaat (of gebruik de Sauté Crock-Pot aardewerken slow cooker). Zodra het pruttelt, goed roeren en 10 minuten zachtjes door stoven alvorens de wijn toe te voegen en verder te verhitten. Giet alles in de aardewerken pot en zet die in de warmtebron op stand LAAG. Giet de kokende bouillon en de Worcestersaus erbij en voeg onder goed roeren zout en peper toe. 

Doe het deksel erop en laat 4 tot 5 uur door garen. Rooster intussen het brood aan beide kanten en bestrooi dit met de geraspte kaas. Laat de kaas vervolgens goudbruin smelten onder de grill of in de oven. Roer vlak voor het opdienen de cognac door de soep, schep dan de soep in verwarmde kommen en leg de plak stokbrood met gesmolten kaas er boven op. Strooi er tot slot wat gehakte peterselie op.