Hollandaise saus

De volle smaak van hollandaise saus past prima bij vis, schelpdieren en vele soorten groente.

Benodigdheden

  • 150 g boter
  • 3 el witte wijnazijn
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 blaadje foelie
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eierdooiers
  • Zout en peper

Bereiding

Zet ongeveer 30 minuten voor je de saus gaat maken 150 g boter uit de koelkast. Snijd de boter in kleine blokjes en laat hem op kamertemperatuur komen. Schenk 5 cm kokendheet water in de binnenpan van de slow cooker. Doe de het deksel op de pan en zet de Crock-Pot op HOOG. Voeg 3 el witte wijnazijn, 4 zwarte peperkorrels, 1 blaadje foelie en 1 laurierblaadje in een steelpan. Laat het geheel koken tot er nog 1 el van de vloeistof over is.

Pak een kom die in de binnenpan past. Klop in deze kom 3 eierdooiers, 1 el boter en snufje zout door elkaar. Zeef de azijn erbij. Zet de kom in de binnenpan en schenk zo veel kokend water in de pan dat het water tot halverwege de kom reikt. Klopt ongeveer 3 minuten met een garde tot de saus dikker wordt.

Neem de tijd voor de saus, want hij kan klonteren als je de boter te snel toevoegt. Klopt de resterende boter beetje bij beetje door de saus en voeg pas de volgende hoeveelheid toe wanneer de vorige hoeveelheid helemaal is opgenomen. Zo wordt de saus geleidelijk dikker. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet de Crock-Pot op LAAG en houd de saus voor 1 uur warm.