Wat is een typisch Engels kerstdiner zonder de traditionele kerstpudding?
Een gemakkelijk recept voor een rijke en heerlijke kerstpudding, perfect voor de hele familie tijdens deze feestdagen!
40 minuten - 3 uur kooktijd
6
Ingrediënten
600 g Gedroogd gemengd fruit, of een mix van rozijnen, sultana's, abrikozen enz.
100 g zelfrijzend bakmeel
100 g donkerbruine basterdsuiker
2 grote eieren
100 g boter (gezouten of ongezouten)
100 g wit broodkruim
2 theelepels gemengde kruiden
1 Geschilde en geraspte grote appel (gestoofde appel kan ook worden gebruikt)
2-3 eetlepels Brandy (Sherry of Rum)
1 eetlepel stroop
600 g Gedroogd gemengd fruit, of een mix van rozijnen, sultana's, abrikozen enz.
100 g zelfrijzend bakmeel
100 g donkerbruine basterdsuiker
2 grote eieren
100 g boter (gezouten of ongezouten)
100 g wit broodkruim
2 theelepels gemengde kruiden
1 Geschilde en geraspte grote appel (gestoofde appel kan ook worden gebruikt)
2-3 eetlepels Brandy (Sherry of Rum)
1 eetlepel stroop
Methode
Voeg in een grote kom de boter, suiker, eieren, bloem en kruiden toe en meng goed.
Voeg de stroop toe en meng.
Voeg het broodkruim, al het fruit en de cognac toe en rasp de appel erdoor. Meng goed tot alles gecombineerd is.
Bekleed de bodem van de puddingkom met een beboterde cirkel perkament en beboter de binnenkant van de kom.
Schep het mengsel in een puddingbak van 1,5 kg (3lb), of 3x 500g (3x 1lb) bekers en druk het mengsel naar beneden, laat een ruimte van 1-2 centimeter vanaf de bovenkant over.
Bedek de bovenkant van het puddingmengsel met een perkamentcirkel.
Neem een vierkant stuk perkament, en maak een plooi van 1 inch over het midden. Herhaal dit met een stuk folie (beide moeten de diameter van het bekken bedekken nadat ze geplooid zijn).
Leg eerst het perkament, dan de folie bovenop het bekken en bind met behulp van touw zowel het perkament als de folie stevig rond de bovenkant van het bekken (maak je geen zorgen als je iets lager moet binden).
Plaats een onderzetter om het bekken op te zetten en giet er heet water bij tot halverwege de kom van het bekken.
Dek af met een deksel en laat 3-4 uur sudderen, afhankelijk van de grootte van uw pudding, en vergeet niet het water bij te vullen. NIET laten droogkoken.
Om te controleren of de pudding klaar is, haalt u de pan van het vuur en haalt u voorzichtig de pudding eruit. Haal een stukje folie eraf en steek er een satéprikker in. Als deze er schoon uitkomt is de pudding gaar.
Zodra de pudding gaar en afgekoeld is, laat u hem in de schaal en bewaart u hem in een luchtdichte verpakking in een koele ruimte, uit de buurt van licht. U kunt desgewenst brandewijn blijven toevoegen.
Om op eerste kerstdag te serveren, doet u de pudding in een steelpan met water zoals in stap 9 en laat u hem 1-2 uur zachtjes sudderen. Ook dit hangt af van de grootte van de pudding die u hebt gemaakt.
Serveer de pudding warm met brandewijnboter of brandewijnsaus. Om te vlammen verwarmt u brandy of rum in een klein pannetje, giet het over de pudding en steek het aan.
Tips...
Gebruik het deksel van een jampotje of folie als u geen onderzetter hebt.
Maak een handvat met een stuk folie om de pudding eruit te tillen. Neem hiervoor een lange strook folie, ongeveer twee keer zo breed als de steelpan die u gebruikt en vouw deze in de lengte om, tot ongeveer 4' breed, en leg deze op het onderzettertje. De pan zit bovenop de folie, en draai de twee uiteinden samen. Zo ontstaat een "handvat" waarmee u het bekken veilig en gemakkelijk kunt optillen. Doe dit met een theedoek.
Aan deze pudding kan elk fruit worden toegevoegd. Gebruik wat u wilt, van dadels tot abrikozen tot kersen.
Noten zijn ook altijd lekker in kerstpudding!
Uw pudding kan in een stoompan worden gekookt - maar doe er dan iets langer over. Ook dit hangt af van de grootte van de pudding.
Met de bovenstaande mix maak je 3 puddingen van 1 pond of 1 pudding van 3 pond. De kleinere zijn zeer geschikt om cadeau te geven.
Elke bak kan worden gebruikt, bijvoorbeeld plastic met een deksel, folie, keramiek.
De plooi in het perkament en de folie dient om de "rijzing" van de pudding tijdens het koken op te vangen.