Peperkoek maken is een leuke activiteit om te doen in de aanloop naar Kerstmis. Dit deeg maakt een goed, knapperig koekje dat je in kerstvorm kunt snijden en versieren, of kunt laten staan als een traditioneel koekje.
Het deeg is eenvoudig genoeg om te maken zodat kinderen het leuk vinden om mee te doen - compleet met decoratie zijn de koekjes een mooi zelfgemaakt cadeau. Wij hebben de Dualit handmixer gebruikt om het deeg te mengen en te kneden.
Verwarm de oven tot 180ºC/ 160ºC ventilator of gasstand 4.
Doe bloem, zuiveringszout, gember, gemengde kruiden en boter in een kom en klop ze samen met de handmixer met platte kloppers. Voeg dan de suiker toe en klop samen.
Ga over op de Ballonklopper en klop het ei en de stroop luchtig. Voeg dit toe aan de kom en meng met de Platte Kloppers tot het een ruwe bal vormt.
Dan met de Deeghaken kneden tot een gladde massa.
Wikkel in huishoudfolie en zet ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak of rechtstreeks op de siliconenmat tot ongeveer ½ cm of ¼ inch dik.
Snijd de vormpjes uit met de uitstekers en leg ze op de bakplaat. Laat ruimte tussen de vormpjes.
Bak gedurende 10-15 minuten of tot ze goudbruin zijn.
Laat 10 minuten staan en leg ze dan op een rooster.
Wanneer ze helemaal koud zijn versieren met glazuurstiften.
Top tips:
Probeer voor een volwassen versie een eetlepel vers geraspte of gehakte gember toe te voegen.
Maak boomversieringen door vóór het bakken met een satéprikker een gaatje in de bovenkant van de uitgesneden vormpjes te prikken. Rijg lint door de gaten om ze op te hangen.